Pod względem zawartości żelaza i fosforu truskawki znajdują się na pierwszym miejscu wśród produkowanych w Polsce owoców. Truskawka jaka jest, każdy widzi... Czy jednak na pewno znamy i doceniamy wszystkie walory owoców tej powszechnie znanej i lubianej w Polsce byliny? Dojrzałe truskawki, duże, czerwone i aromatyczne, są wartościowymi owocami.

Czytaj dalej...

Egzamin dojrzałości to nie lada wyzwanie dla organizmu, a szczególnie dla układu nerwowego. Długotrwałe przygotowania, koncentracja, procesy zapamiętywania, kojarzenia, przyswajania wiedzy potrafią pochłonąć więcej energii niż intensywny wysiłek fizyczny. I nic w tym dziwnego, gdyż układ nerwowy to wiele tysięcy neuronów, które by skutecznie pracowały potrzebują właściwie zbilansowanej diety.

Czytaj dalej...

Czy można rozpoznać, że nasz organizm jest zakwaszony i domaga się oczyszczenia?Objawów jest sporo i zazwyczaj jednocześnie występuje przyjemniej kilka z nich: przewlekłe zmęczenie, senność, nie wysypiamy się mimo kilku godzin snu, pojawiają się problemy z trawienie, odczuwamy nudności, wzdęcia, pojawiają się zaparcia lub objawy zespołu jelita drażliwego.

Czytaj dalej...

Przemiany metaboliczne to nic innego jak procesy, które sprawiają, że to, co spożyliśmy, zostaje przetworzone i wykorzystane przez nasz organizm, zaś to co niepotrzebne, wszelkie resztki i odpady zostają z niego szybko usunięte. Pracuje nad tym wiele narządów wewnętrznych, żołądek, jelita, wątroba, trzustka, soki trawienne, żółć...

Czytaj dalej...

Tłusty Czwartek to dietetyczny wyjątek, nawet lekarze i żywieniowcy zezwalają na podtrzymanie tradycji i spożycie symbolicznego pączka, ale należy zachować umiar ilościowy. Pączek jest nieodzownym Królem tłustego czwartku i nie należy sobie go odmawiać, jeśli starannie dbamy o zdrowie, dokonujmy wyborów z głową - to wybierajmy pączki, które są zdrowsze, mniej kaloryczne i co najważniejsze, pochodzą z renomowanych cukierni-piekarni (nie leżakują 2-3 lata w chłodniach), a po wielkim degustowaniu zaserwujmy sobie solidną dawkę ruchu!

Czytaj dalej...

Zapach choinki, wspólne śpiewanie kolęd, karp pływający w wannie, łamanie się opłatkiem, sianko pod obrusem … Tak wyglądają święta tylko w Polsce, a za tą wyjątkową atmosferą najbardziej tęsknią osoby mieszkające za granicą i robią wszystko, by Wigilia wyglądała tak jak w rodzinnym domu. Dlatego właśnie przywiązujemy olbrzymią uwagę do uczczenia tych szczególnych świątecznych dni, w wielu polskich domach spożywa się tradycyjne postne potrawy, a różnorodne smakołyki wieszane są na choince wraz z bombkami i innymi ozdobami świątecznymi.

Czytaj dalej...

Najlepsze polskie makowce i pierniki, przekąski ze śledzia, wigilijne ryby, dania regionalne, pierogi, barszczyki na domowym zakwasie z buraków i zupy grzybowe pachnące na cały dom, każdego roku w nieco innej wersji, z innymi dodatkami, przyprawami, w innej formie… Ale zawsze tradycyjne, bo przecież o to w Wigilię i święta chodzi – o najdoskonalszą kulinarną tradycję.

Czytaj dalej...